Ce trebuie sa stim despre decantoare vin?
Dupa cum probabil toata lumea stie, cand vine vorba despre decantoare vin, acestea sunt accesorii necesare pentru decantarea vinului. Despre decantoarele folosite in procesul de decantare a vinului vom discuta in randurile care urmeaza.
Daca sunteti pasionat de degustarea vinurilor sau pur si simplu doriti sa va informati cu privire la acest subiect, cititi pana la final.
Decantoare vin: Ce sunt si ce rol au?
Decantoarele sunt accesorii pentru vin, folosite at unci cand se doreste transferul bauturii din sitcla originala intr-un alt recipient. De mentionat este faptul ca decantoarele au scopul de a aera vinul si de a separa reziduurile solide sau sedimentele.
Cea mai importanta functie pe care o are un astfel de accesoriu pentru vin este aceea de a intensifica aromele si gusturile vinului. In urma procesului de decantare a vinului, aceasta bautura devine mult mai buna la gust.
In plus, pentru cei care nu stiau acest lucru, decantoarele pot avea un rol important la mentinerea temperaturii optime a vinului. Pentru o mare varietate de vinuri, temperatura de servire este o caracteristica extrem de importanta, iar decantoarele de vin sunt cruciale.
Procesul de decantare a vinului
Asadar, dupa cum ati putut observa deja, este nevoie de decantoare vin pentru procesul de decantare a vinului. Cand vinul este turnat intr-un decantor, baza larga ii permite sa formeze un bazin de mica adancime, cu o suprafata mare.
Aceasta este cheia decantarii. Cu cat suprafata vinului este expusa la oxigen, cu atat va decanta mai repede.
Pentru a decanta un vin, mai intai scoateti dopul si verificati-l pentru a nu se deteriora. Cand un vin imbatraneste, pluta imbatraneste si ea. Vinurile mai vechi au adesea dopuri delicate si este normal ca acestea sa se prabuseasca usor atunci cand sunt indepartate cu un deschizator de vin.
Uitati-va la fundul sticlei pentru a observa daca exista sedimente colectate acolo. Sedimentul vinului se formeaza in mod natural in timpul procesului de fermentatie si imbatranire, si este compus din materiale organice, cum ar fi celulele moarte de drojdie si acidul tartric cristalizat.
In plus…
Acest sediment nu este daunator, dar nimeni nu vrea o gura surpriza de cristale crocante sau celule de drojdie spongioase in timp ce se bucura de un Bordeaux frumos. Utilizarea unor decantoare vin, poate ajuta la indepartarea acestui sediment.
In serviciul traditional de restaurant, vinurile vechi sunt decantate prin plasarea unei lumanari in spatele gatului (adica partea subtire a sticlei).
Cand sedimentul ajunge la gat, este iluminat de lumanare, iar ospatarul se opreste din turnare, lasand in urma compusii solizi si o cantitate mica de vin.
Daca vinul are sedimente, sau daca observati ca pluta s-a sfaramat, puteti decanta folosind un filtru metalic; acest lucru va ajuta la eliminarea oricaror substante solide din vin.
Pentru a face acest lucru, puneti filtrul in gatul decantorului si turnati usor vinul. Pentru a decanta fara filtru, turnati incet si constant vinul din sticla in gatul decantorului, tinand sticla de vin la un unghi de aproximativ 45 de grade.
Cand sa nu decantam vinurile
Vinurile mai vechi sau vinurile complexe tinere pot beneficia de utilizarea unor decantoare de vin. In general, majoritatea vinurilor rosii necesita procesul de decantare. Cu toate acestea, in general, ar trebui sa evitati decantarea vinurilor spumante.
Expunerea la oxigen care ajuta vinurile rosii sa se deschida va functiona impotriva dumneavoastra in acest caz. Decantarea unui vin spumant va crea mai mult spatiu pentru ca dioxidul de carbon sa scape, iar vinul isi va pierde carbonatarea mult mai repede.
De asemenea, vinurile care nu sunt menite sa fie invechite, precum roze sau multe vinuri albe, nu vor beneficia prea mult de la decantare. Aceste vinuri foarte aromate sunt suculente si proaspete imediat scoase din sticla si nu exista prea multe de relaxat.
Vinurile albe si roze sunt, de asemenea, servite mai reci decat vinurile rosii. Decantarea lor din sticla groasa si cu gat ingust intr-un decantor subtire le va aduce mai repede la temperatura camerei.